Роденият в Крепост художник Благой Господинов направи изложба посветена на реформацията

...
Роденият в Крепост художник Благой Господинов направи изложба посветена на реформацията
Коментари Харесай

Благой Господинов с изложба посветена на реформацията на...

Роденият в Крепост художник Благой Господинов направи изложба отдадена на реформацията на духа в Димитровград. Господинов е един от представителите на крепостката школа в изобразителното изкуство, която включва художниците Панчо Панев, брат му Христо Панев, Владимир Запрянов и Данаил Кирев. Творбите на Благой обаче си имат собствен несравним почерк, който е трайно ориентиран към Библията и безконечните сюжетите в нея. 

Като невероятна бе определена изложбата на родения в Димитровград художник Благой Господинов, който е израснал в трансформиралото се в художествена изложба навън село Крепост. Тя бе открита на 15 февруари в една от залите на изложба " Петко Чурчулиев " и е под наслов  „ 501 минус 30 ”. Представени бяха графични колажи, който художникът е творил в годините обратно. 

" Изложбата е поклон към 80-те години на предишния век. Някой ще каже, че е надменно да се демонстрират остарели произведения, само че съгласно мен остаряло изкуство няма ", показа при откриването Благой Господинов. Добави, че творбите са въодушевени от Библията и отразяват смяната в живота му преди 30 години. Преди точно толкоз време създателят среща Господ и това вечно трансформира живота му. Тази година стават към този момент 501 години от Реформацията, която стартира със забитите на вратата на църквата във Витенберг, Германия 93 тезиса на Мартин Лутер, които дават началото на Протестантството. За някои от нас, като православни, това събитие не оказва кой знае какъв брой огромно въздействие. То обаче оказва голямо въздействие върху културата на Западна Европа, показа още художникът.

Господинов става свещеник на църквата " Блага новина " в Габрово където живее последните години със брачната половинка си Марияна. Може умерено да се каже, че творбите му са въодушевени от Творецът на всичко очевидно и невидимо - Исус Христос. Той е прочут още с пословичната си трудолюбивост, като не престава да твори в ателието си, което е в сърцето на България - Стара планина. Художникът обаче не прави икони, а живи картини въодушевени от библейските сюжети. Авторът благодари на присъстващите, които бяха изпълнили залата, че са почели изложбата.

Галеристката Антоанета Станчева показа, че концепцията за тази галерия се е родила преди две години, а творецът няма нищо общо с нападателните и провокативни художници в днешно време. " Благой е внимателен създател, който безшумно рисува и не обича да шуми към себе си. Той има ясна идея в творбите си и предлага изчистени послания ", добави Станчева.

 

Благой Господинов е роден в Димитровград през 1963 година, само че израства в Крепост. Живее и твори във Велико Търново, Габрово, а в този момент в село Поповци, до Габрово. Има 10 независими изложения. Негови произведения са владеене на частни сбирки в Германия, Испания, Англия, Съединени американски щати, Франция, Русия, Швейцария и други

Експозицията в димитровградската изложба бе съчетана с концерт, в който звучеше класическа музика. Гостуваха тенорите Ивайло Донков, който завоюва " Гласът на България " преди 5 години и Витлеем Господинов, Зора Колева - сопран и доцент Галина Апостолова от  НМА – София, която свири на пиано. Почитателите на изкуството се любуваха на произведения на Йохан Себастиян Бах, Хендел, Букстехуде и Пърсел, които също са били писани под вдъхновението на словото от Библията.

Уникалната експозиция ще остане в изложба " Чурчулиев " до края на април./Хасковска Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР